Haber

İtalya, Afrika’ya yönelik kalkınma-istikrar projelerini içeren Mattei Planını açıkladı

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında Afrika’dan göç akışının ilk duraklarından biri olan İtalya, Roma’da düzenlenen İtalya-Afrika Zirvesi kapsamında bu kıtaya yönelik kalkınma-istikrar projelerini içeren Mattei Planı’nı açıkladı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bu planla Afrika’nın gücünü özgürleştireceklerini belirterek, bu kıtadaki gençlerin göç etmeme, köklerinden kopmama hakkını garanti altına almak istediklerini belirtti.

Başkent Roma’daki Senato binasında dün akşama kadar süren “İtalya-Afrika: Ortak Büyüme İçin Bir Köprü” başlıklı zirveye, 45 Afrika ülkesinden devlet ve hükümet başkanları, dışişleri bakanları ve İtalyan hükümeti katıldı. Afrika Birliği (AB), Avrupa Birliği (AB). Toplantıya, aralarında Birleşmiş Milletler’in bazı kuruluşları, Uluslararası Enerji Ajansı ve Uluslararası Para Fonu’nun da bulunduğu 25 uluslararası kuruluşun üst düzey temsilcileri katıldı.

İlk kez devlet başkanlarının bakanlar düzeyinde katılımıyla düzenlenen zirve, İtalya’nın yıl başında G7 başkanlığını üstlendikten sonra gerçekleştirdiği ilk uluslararası etkinlik olma özelliğini taşıyor. Ev sahibi Başbakan Giorgia Meloni, bu girişimin, Afrika’ya G7 gündeminde onurlu bir yer verilmesini sağlayacak çok net bir dış politika tercihinin sonucu olduğunu belirtti.

MATTEI PLANI

Afrika’dan Avrupa’ya göç akışını önlemek amacıyla göç nedenlerini zayıflatarak bu kıtadaki ülkeleri ekonomik olarak istikrara kavuşturmayı amaçlayan İtalya’nın Mattei Planı, adını enerji devi ENI’nin kurucusu Enrico Mattei’den alıyor. Bu amaçla Afrika ülkeleriyle ikili ilişkilerin güçlendirilmesinin yanı sıra Afrika Kalkınma Bankası bünyesinde çok taraflı bir fon oluşturulması da bekleniyor.

5,5 MİLYAR AVRO PİLOT PROJELER

2022 sonbaharında bu göreve gelmeden önce seçim kampanyasının önemli bir bölümünü Afrika’dan gelen göç akışına karşı çıkma üzerine kuran Meloni, “Bu sorunun kaynağından çözülmesi gerekiyor” diyerek Afrika’ya işaret etti. Roma’da başarılı oldu ama hâlâ yapılacak çok iş var. dedi ki. İlk etapta 9 Afrika ülkesinde başlatılacak eğitim-öğretim ile sağlık, tarım, enerji ve su alanlarında bazı pilot projeleri hayata geçirmeyi hedefleyen İtalya, bu planı 5,5 milyar avroluk kaynakla hayata geçirdi.

Başbakan Meloni, bunun 3 milyar Euro’sunun ülkesinin iklim fonundan, 2,5 milyar Euro’sunun ise kalkınma işbirliği fonundan sağlandığını belirtti. Meloni ayrıca bunun yeterli olmadığını, dolayısıyla uluslararası kuruluşların ve bağışçıların da bu plana dahil olması gerektiğini ifade etti.

“Afrikalılar GÖÇ ETMEK ZORUNDA OLMAMALI”

Afrika ülkeleriyle iş birliği, kalkınma ve eşit ortaklık modeliyle birlikte büyümeyi hedefleyen Mattei Planı’nın başarılı olacağına inanan Başbakan Meloni, Afrikalı gençlerin göç etmek zorunda kalmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Bu, Afrika’nın enerjisinin özgürleşmesine katkıda bulunmak istediğimiz bir müdahale planıdır. Aynı zamanda oradaki genç nesillere bugüne kadar verilmeyen hakkı da garanti altına almak istiyoruz; Avrupa’da bunu sık sık konuştuk. Göç etme hakkı, ancak göç etmeye zorlanmama hakkının nasıl garanti altına alınacağı hakkında pek konuşmadık.” “Bundan bahsetmedik. Avrupa’da başarılması giderek zorlaşan daha iyi bir yaşam arayışı içinde kendilerini yerlerinden etmek zorunda kalmamalılar.”

Başbakan Meloni, Afrika’da insanları evlerini terk etmeye iten nedenler çözülmediği takdirde kitlesel yasa dışı göçün hiçbir zaman durdurulamayacağını, insan tacirlerinin asla mağlup edilemeyeceğini sözlerine ekleyerek, “Bir taraftan kölelere savaş ilan ediyoruz. üçüncü milenyumun tüccarlarıyız ve diğer yandan Afrika halkına fırsatlar, iş, eğitim ve hukuk hizmetleri sağlıyoruz.” “Göç yollarından oluşan bir alternatif sunmaya çalışmak tam olarak yapmak istediğimiz şey” diye devam etti.

KAVUN: ZENGİNLERİN DOĞAL GIDA, YOKSULLUKLARIN SENTETİK GIDA YEMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Zirvede konuşan Başbakan Giorgia Meloni, Afrika’yı İtalya’nın stratejik önceliği olarak tanımlayarak, Afrika ülkeleri olmadan geleceği düşünemeyeceklerini belirterek, şöyle konuştu: “Afrika’nın fakir bir kıta olduğuna dair bazı yanlış söylemleri ortadan kaldırmalıyız. Çünkü öyle değil. Afrika dünyadaki maden kaynaklarının yüzde 30’unu oluşturuyor.” “Aynı zamanda yüzde 60’ı ekilebilir araziye sahip. Nüfusunun yüzde 60’ı 25 yaşın altında; dünyanın en genç kıtası ve bu da onu aynı zamanda insan sermayesi açısından da muazzam bir potansiyele sahip bir ülke haline getiriyor.”

Bugün Afrika ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını belirten Meloni, “Hayırsever ya da acımasız bir tavırla değil, eşitlerin iş birliğinden söz eden bir iş birliği düşünüyoruz.”

Zirvenin önemli konularından biri olan tarım ve gıda güvenliğine de değinen Meloni, Afrika kıtasındaki ekilebilir arazilerin birçoğunun çeşitli nedenlerle kullanılamayacağını, amaçlarının bunları kullanıma uygun hale getirmek olduğunu belirtti. “Amaçlarımızdan biri herkese sadece güvenli gıda değil, kaliteli gıda da sunmak. İnsanların parası olduğu için doğal gıda yiyebilmesi ve yoksulların sentetik gıdaya bağımlı olması, istediğimiz dünyayı temsil etmiyor.” inşa et” dedi.

Zirveye katılan Afrika Birliği Yönetim Kurulu Lideri Moussa Faki Mahammed, kıtada büyük sorunların olduğunu ancak bu plan konusunda kendilerine danışılmadığını söyleyerek soğuk rüzgarların esmesine neden oldu. Muhammed, bu planı görüşmeye hâlâ hazır olduklarını ve verilen sözlerin ötesine geçerek harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, “Asla yerine getirilmeyen basit vaatlerle bizi mutlu etmelerine artık izin veremeyiz.” dedi.

haber-besikduzu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu